lördag 8 januari 2011

En stjärna har slocknat!

När jag igår kväll skrev om min ängel i granen och min farmor Alice som fyllde år hade jag inte tittat till Alice hamster Nova på några timmar. Alice skickar plötsligt ett sms och frågar hur det är med Nova  - en ängel måste ha viskat till henne - att Novas tid på jorden var slut. Det ska väl tilläggas att Nova inte varit frisk på sista tiden och att vi hade bestämt oss för att ta henne till veterinären nästa vecka, när Alice var tillbaka från Åre.
På något sätt kändes det skönt att Nova fick somna in hemma i sin bur, även om det var synd att Alice inte hann komma hem innan det hände.
Vi hjälptes åt att lägga Nova i en fin ask och Alice gjorde den extra fin med sina avskedshälsningar.
Jag kommer faktiskt också att sakna vår lilla fina stjärna Nova. Hon har varit mitt sällskap och mitt ansvar när barnen bott hos T och jag pratade med henne varje dag, hon har alltid varit mer social än vad jag föreställt mig att en hamster skulle vara.
Nu hoppas vi att Nova vilar i frid!

Jag hann med ett träningspass innan jag mötte Alice och de andra från Röda Korset på stationen innan lunch. De såg trötta, men nöjda ut efter sin vecka i Åre.
Tårar har, som ni förstått fällts idag, men vi har faktiskt också hunnit packa upp och tvätta en del, åka till mormor och morfar och blivit bjudna på stor och god fika, hämta Max från Nyårssaluten och äta tacopaj och sedan blev det film och lördagsgodis!

Amaryllisen har slagit ut!

fredag 7 januari 2011

Trött trött och sent ljus på blommor

En frustrerande jobbdag (igen)... telefonmöte inbokat till halv tolv och lite smånervös då det var första gången jag skulle statusrapportera. Laddade, förberedde mig med frågor jag hade, svar jag trodde mig behöva leverera och säkert lite att försvara och så blev det inget och har fortfarande inte fått någon förklaring till varför. Det är klart att jag känner mig besviken, även om jag inte såg direkt fram emot det, för nu finns det kvar till efter helgen och jag måste ladda om. Det finns säkert en bra förklaring till varför jag aldrig blev uppringd, men lite tillplattad känner jag mig allt.

Det var ett rejält jobb att få bilen isfri i kväll  - snö igår, plusgrader idag och -5 när jag skulle starta bilen  så det blev dagens träning, idag mest armstyrka alltså. Undrar när jag ska lyckas ta mig till ett riktigt träningspass på gymmet igen! På hala dimmiga vägar blev det en tur till brevlådan (finns en moster som snart fyller jämnt!), till affären och för att hämta W hos kompis.

Julpyntet är nu nerpackat, klarade inte att vänta längre, med undantag för granen och adventsstjärnor och ljusstakar. Granen får nog flytta ut i helgen, men stjärnor och ljusstakar tycker jag är rätt mysigt att behålla några mörka mornar och kvällar till.  I granen hänger och skattas denna lilla ängel högt, som kommer från min farmor Alice, som just idag skulle ha fyllt 106 år!


 




Amaryllisen kämpar för att spricka ut och ser idag ut så här:


Denna blå hyacint har hållt ut länge, antagligen beroende på att den fått stå i det ibland rätt svala uterummet. Toppen är fortfarande inte utslagen, men nu kämpar den stackaren mot någon som vill bli av med julen!

torsdag 6 januari 2011

Snö, skottning och slappdag

Jag hade bokat in mig på ett Core-pass idag på förmiddagen och hade ställt klockan. Anade oråd när jag såg att köksfönsterna nästan var snötäckta och öppnade ytterdörren på glänt och insåg att det nog kommit ca 3 dm ny snö, som dessutom blåste omkring och vägen såg ut att vara tjock av snö. Jag avbokade mitt träningspass, kanske lite fegt, men jag var inte säker på att jag ens hade hunnit snöa av och skotta fram bilen och ta mig dit i tid.

Dagens träning fick istället bli snöskottning och det blev ett tungt pass! Temperaturen låg runt noll och det var många tunga skyfflar snö att att slänga på snöhögen som börjar bli HÖG! Jag är ganska säker på att vi aldrig har haft så mycket snö här sen jag flyttade hit 1992. Det känns som om snöhögen inte kommer att vara borta förrän framåt påsk och då är påsken sen i år!



Resten av dagen har tillbringats inomhus med lite småpysslande, krabbelurätande och slappande med en ny bok, 'Rosa elefanter' av Karin Brunk Holmqvist. Hon är fantastisk på att bla beskriva äldre skånska människor i deras hemmiljöer och jag har redan skrattat gott åt Artur och Selma, som två av huvudpersonerna heter.

Jag känner mig tillfreds här hemma när barnen är här och en fördel med att "tillfälligt" ha flyttat ut den stora TV:n i vårt "umgåsrum" köket är att jag nästan aldrig behöver känna mig ensam. Är det inte någon som tittar på TV, så är det Fifa11 eller Kinect på Xbox-360 som är igång. Ikväll hade jag sällskap av Wille, som tittade på TV, medan jag lagade middag och smuttade på lite kall saffransglögg.
Det sved i plånboken när jag i december äntligen reparerade mitt 70mm Makro-objektiv och fick betala nästan 1800:-, men som jag saknat det. En av julens amaryllisar är först nu på väg att slå ut och den blev idag skärskådad tillsammans med en hyacint.



onsdag 5 januari 2011

Halvfart på trettondagsafton och hög tid att förpassa tomtarna... snart!

Idag var det endast halv dag att jobba och många valde nog att jobba hemifrån och slippa ge sig ut i snö och modd. Det hade nog kommit en ny decimeter under natten och det var mörkt, tyst och stilla ute när jag kvart i sju gick för att hämta E & J:s bil i deras garage. Jag hade lovat att hämta dem i Malmö, när de vid lunch skulle landa på Kastrup efter en månads semester i bla Thailand. Naturligtvis var inte tåget från Kastrup i tid (det är det väl ingen som förväntar sig denna vinter!), men så småningom kom det ett gäng oerhört solbrända men frusna vänner som lyckades stuva in både sig själva och packningen i bilen och jag kunde köra dem hem. Några koppar kaffe, adventsbullar och timmar senare kom jag hem och hade kunnat tänka mig att åka till Thailand vilken dag som helst!

W och kompisen O tog idag tåget själva för att träffa kompisar i "grannbyn". Det är bara att inse att min lille kille inte är så liten längre! Jag fick i varje fall hämta dem eftersom tågen fortfarande pga VINTER (!) går på söndagstidtabell, vilket för oss endast är varannan timme.
Jag lagade "platta köttbullar" med potatis och gräddsås till middag och jag tror att det smakade oss alla.

Jag och W tittar nu på en gammal James Bond-film på TV, Goldfinger, och äter popcorn. Mysigt och just i stunden känns det bra, vilket det inte gjorde för några timmar sen när jag i halvmörker gick ensam hem från E&J. Naturligtvis var det underbart att träffa finaste vännerna igen, men saknaden av att inte längre vara en familj som gör saker tillsammans är stor! Jag kan lika gärna också erkänna att jag både är avundsjuk, rädd och frustrerad emellanåt över att jag kanske aldrig kommer att
ha råd att ge mig och mina barn såna upplevelser som resor är. Jag vet att det finns mycket annat som är viktigare, men jag erkänner ändå.

Jag erkänner också att jag redan är trött på gran och julpynt (blir det fortare och fortare för varje år!), men bestämt att jag ska hålla ut denna veckan eftersom vi inte plockade fram tomtar och tände granen förrän lillejulafton och barnen inte varit här i mellandagarna.
Ingen träning idag, men träningsvärk lite varstans från vattengympan igår, men det är  "sköntont" som träningskompisen A uttryckte det.

tisdag 4 januari 2011

Vattengympa kändes bra efter intensiv jobbdag!

Har inte haft några längre pauser idag - deadlines för månadsrapportering och mycket nytt att försöka förstå och administrera och samtidigt det nu vardagliga jobbet med att försöka få alla accesser och system att fungera oavsett om vi sitter i Sverige, Indien eller på Filippinerna! Det var någon som bekrev projektledarrollen som att vara en router och det stämmer rätt bra - för man känner sig rätt ofta som en enhet som ska koppla ihop olika nätverks trafik/problem och dirigera trafiken i  dessa olika nätverk rätt och ibland blir det fulständigt fel i mina interna tabeller...
Nu är filer levererade och drafts uppladdade och när klockan var nästan sex så orkade jag inte mer idag. Kände mig rätt slut med bultande huvudvärk och svidande ögon och lagade middag till pojkarna och en kompis till W. En trevlig med enkel middag inmundigades och jag bestämde mig för att jag hade energi till att prova ett vattengympapass. Som sagt...energi föder energi... för ett par veckor sedan hade jag nog sjunkit ner i soffan och inte orkat göra så mycket mer efter en så hektisk arbetsdag.

På Filborna Arena försöker man göra sig av med den tantvarning som funnits för vattengympa och det kändes som om de redan var en bra bit på väg, då det verkligen var både blandade åldrar och kvinnor och män. Jag blev ordentligt trött i vissa övningar men de känns ändå skonsamma och det pasar mig rätt bra så här i starten. Idag fick jag lära mig att man kan ha en freesbee till mycket jag inte kände till innan. Sätt händerna på bassängkanten, fötterna i freesbeen på väggen framför dig och gör tex liggande åttor, stora cirklar eller skriv ett stort M. Jag lovar att magmusklerna fick jobba och det kommer att kännas både där och i benen av att tex trampa vatten.

För att kompensera förbränningen njöt jag och sönerna lite god glass när jag kom hem!

Jag har pratat med A tidigare i kväll och hon har det bra! Det hade varit kallare idag,-15
och riktigt blåsigt och det hade nog inte blivit så mycket skidåkning som tänkt! På eftermiddagen hade de besökt Njarka Sameby, men A hade inte känt igen sig! Det var några år sen vi var där!


                                       Bilden är tagen av Emma Bengtsson

                 

måndag 3 januari 2011

Tränat tre gånger på fyra dagar och desserten från Nyårsafton

Idag blev det jobb hemifrån och tur var det eftersom jag hade glömt att slå på alarmet på klockradion igår när jag la mig. Vaknade tack och lov av mig själv 07.35, men när resvägen till jobbet inte är så lång och "dresscode" för arbete från hemmet inte är så viktig så var jag på plats innan åtta. Frukosten kunde vänta en stund.
Intensiv jobbdag och som vanligt inte fått hålla på med det jag borde, månadsrapportering... det blir väl antagligen morgondagens problem och gissel och vånda!

Jag har faktiskt hunnit få alla silverbestick och bla min helt svarta soppslev "putsade"! Det blev den enkla lösningen - aluminiumfolie i vasken, 1 1/2 dl grovt salt och sedan i med alla bestick. På några sekunder blir de alldeles silvriga igen! Sen diska som vanligt och torka.

Efter jobbet hastade jag iväg till Filborna Arena igen, idag för ett 30-minuterspass Core ball - stabiliseringsträning för mage och rygg med hjälp av en pilatesboll - och det kändes bra. Hann med lite Crosstrainer och några styrkeövningar för armar och ben, som inte fått jobba så mycket på Core-passet.
Det var fjärde gången på mindre än en vecka, men jag lär nog inte klara samma frekvens hela tiden.
Kul att få börja registrera träning i träningsdagboken på Funbeat igen. ( http://www.funbeat.se/ )

Tänkte dela med mig av receptet på den efterrätt jag gjorde till nyårsfirandet. Den heter Rocky Road, men påminner inte så mycket om favoritjulgodiset med samma namn. Det skulle vara marshmallowsen möjligtvis och kanske en del tyckte att det var försvinnande gott. Det fanns några som fyllde på sina skålar!
Receptet hittade jag på Arlas hemsida (http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=32382)

Rocky road de luxe
Ingredienser:
Vit chokladmousse:       
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde

Kolasås:
1 dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl strösocker
½ dl sirap

Havrekrisp:
50 g smör eller margarin
½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker

250 g björnbär (el annat bär)
ca 40 minimarshmallows
4 kulor vaniljglass

Gör så här
Vit chokladmousse:
Bryt chokladen i bitar och låt de smälta över vattenbad eller i mikro.
Vispa grädden lätt.
Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt vispa till ett fast skum.
Låt stå i kyl minst 1 tim.

Kolasås:
Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull.
Koka kraftigt utan lock tills såsen tjocknar, 10-15 min.
 Låt såsen kallna.

Havrekrisp:
Sätt ugnen på175 grader
Blanda eller mixa ingredienserna till en smulig massa.
Bred ut den på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Rör om några gånger under tiden.
Havrekrispet kan du förbereda flera dagar i förväg.

Varva chokladmousse, havrekrisp, björnbär och marshmallows i glas.
Avsluta med en glasskula och ringla över kolasås.
Njut

söndag 2 januari 2011

Bok, Body och Buddenbrooks för att förtränga måndagen som närmar sig!

Vaknade vid nio och kände redan ångesten över att det snart är måndag igen och att jag då måste försöka göra ett jobb jag inte känner mig mäktig. Det känns som om jag vinglar fram på en väldigt smal stig utan att ha så mycket att ta tag i för att hålla balansen. Emellanåt förstår jag inte hur jag ska klara att genomföra vad jag tror förväntas av mig och mitt sätt att överleva är att ta en dag i taget och försöka att göra så gott jag kan, men borde det inte få vara roligt ibland, borde man inte få känna någon slags tillfredsställelse över att man gör ett bra jobb?? Jag menar inte att jag aldrig får beröm, men att helat tiden vara nervös för hur man ska klara ännu en vecka och vilka nya problem som ska dyka upp och som jag ibland inte har en aning om hur jag ska lösa tär på mig.

Jag vill ju så gärna ha något att se fram emot, men samtidigt vågar jag inte och jag blandar säkert ihop hur jag mår i själen med hur det är på jobbet och därför känns det extra tufft att orka vara positiv.

Så, i förmiddags försökte jag fly ångesten med att försvinna i boken jag nämnde igår, "Det trasiga fönstret". Nu har huvudpersonen Lincoln Rhyme dessutom fått ansikte i form av Denzel Washingtons! Det var nämligen han som spelade huvudrollen i filmen med samme Lincoln Rhyme i "I samlarens spår" igårdagkvällens TV-film och eftersom jag gillar Denzel Washington och även den förlamade kriminalteknikern Lincoln som är huvudpersonen så känns det helt okey. Boken är bra, men lite obehaglig - på något sätt känns det som en modern variant av Geroge Orwells "1984" - identitetsstölder och dagens informationssamhälle kan verkligen ställa till det. Det gäller att hålla koll på sin identitet!

Till slut var det samvetet som sa till mig att det kanske inte gick att läsa ut boken, vilket nog skulle tagit resten av dagen, utan att det var dags att få lite mer variation på dagen.

En timmes jobbande efter en väldigt sen frukost och sen insåg jag att jag behövde komma ut i det fina vädret även om det är rena isgatan hemma hos mig. Jag packade träningsväskan och tog bilen till Råå vallar. Där blev det en kort men skön promenad på en isig, men oblåsig, strand med kameran innan jag fortsatte till Filborna Arena för lite uppvärmning på Crosstrainer och sen mitt lilla styrkepass. Efter stretching och dusch blev det en runda till mataffären och nu finns det frukost- och middagsmat hemhandlat för några dagar, för i morgon kommer pojkarna tillbaka till mig igen. Längtar!
Jag var vrålhungrig när jag kom hem, det hade faktiskt gått rätt många timmar sen den sena frukosten och det fick bli rotfruktsgratäng och lite kallskuret kött framför andra delen av Buddenbrooks på TV. Jag köpte den tjocka boken för ett par år sedan, men har aldrig blivit färdig att läsa den. Undrar om jag någonsin gör det efter att ha sett den på TV. Den är ingen upplyftande historia!
Nu blir det mer TV och film för "Under Toscanas sol" med Diane Lane i huvudrollen börjar nu. Jag har nog sett den innan, men den är lite mysig då den på något sätt visar att bra saker kan hända om man låter dem hända... är det det jag är så dålig på ? Att låta de bra sakerna hända? Är det för att man är FÖR rädd för att dåliga saker ska hända som man inte låter de bra hända?
Hmm, jag tor jag ägnar mig åt Toscanas vackra landskap istället en stund och hoppas jobbmåndagen dröjer med att tränga sig på.

Alla bilder ovan är från Råå vallar idag.




Denna är däremot tagen klockan 16.38 och visar att vi går mot ljusare tider!