onsdag 11 mars 2009

Matfixerad, eller?? Det var ju något annat jag egentligen skulle ha skrivit om igår!

Igår var det meningen att jag skulle berätta om bland annat Lukas 6-årskalas och vad vi hittade på i helgen som var, men det blev ett RECEPT!!
Jag blir mer(!) eller mindre fixerad vid mat och kokböcker när jag försöker att tänka på vad jag äter och hur mycket (behöver vara MINDRE!), vilket är fallet sedan några veckor!

Kvällslektyren består just nu bland annat av en bok som jag köpte på bokrean. Tilläggas ska att jag hade bestämt mig för att inte köpa någon typ av kokbok detta året, men jag skyller på att det är så vackra bilder i boken! Boken jag pratar om är "Under Valnötsträdet" av Anna Bergenström och Fanny Bergenström och jag tror att den är inspirerande även om man inte är hungrig!

Fredagkvällen var, tack och lov, sista kvällen innan Thom skulle komma hem och efter 20 mils körning, visserligen inkluderat till och från jobbet, bla för att få Max till fotbollsträning i Laröd, Alice till och från stallet och därefter till klassfest var det underbart skönt att sjunka ner på en stol hemma hos Eva och Jonas och få förstklassig service hela kvällen och dessutom gott vin! Tror inte att Eva heller kunde klaga på servicen vi fick av Jonas! :-)

lördagen var det tidig revälj för mig och Wille. Halv sju körde vi hemifrån för att vara i tid till Färs & Frosta Fotbollscup i SJÖBO, mer än 8 mil hemifrån! Gäsp! Kaffetermosen var välfylld och efter tre kämpainsatser hade Fortuna FF lag 2 spelat klart. Det var första cupen för Wille sedan han började spela fotboll igen, och nu i nytt lag. Laganda och pauser är också viktiga!


Den sista matchen var så spännande och jämn så att jag glömde fotografera!
Här är den redan slut och 3-3 blev det mot Sjöbo 2.


Vi hann hem om duschen och för att hämta resten av familjen, som nu blivit fulltalig med Thom, innan vi körde norrut till Halmstad och Lukas 6-årskalas.
Ett gäng kusiner från 2-15 år höll igång hela kvällen! Vi åt gott och tårtan till kaffet hade strykande åtgång!
Sofie, det gick åt mycket mer tårta när du gjorde den själv, vilket betyder SMASKIGT!!

Kusiner (visserligen inte alla med alla, men alla med några!):

Behöver jag säga att vi tog det rätt lugnt på söndagen?!

tisdag 10 mars 2009

Ni får en paj istället för kyckling!

Egentligen hade jag tänkt att ge er receptet på den kycklingrätt vi åt till middag i kväll, men så kom jag på att det faktiskt var så gott att jag nog kunde bjuda er på det någon gång, och därför delar jag inte med mig av det riktigt än! :-)

Som kompensation får ni istället receptet på en paj som vi hade för ett tag sedan och som inte var så tokig den heller. Receptet kommer ursprungligen från ICAs Buffé nr 5, 2005, men jag har gjort lite justeringar. (bla en annan pajdeg)

ÖRT- och VITLÖKSPAJ med SKINKA
Börja med pajdegen:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
150 g kylskåpskallt margarin el smör
2 msk iskallt vatten

Blanda i en matberedare mjöl, salt och margarin, som skurits i små kuber. Tillsätt det riktigt kalla vattnet och stanna maskinen så fort degen nästan format sig till en boll. Tryck samman degen och lägg i en plastpåse och lägg i kylen minst en timme.
Kavla eller tryck därefter ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:
200 g rökt skivad skinka
1 stor purjolök
1 röd paprika
1 msk margarin till stekning
ev. 1 dl finhackade färska örter,
tex basilika och timjan
2-3 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1 dl riven smakrik ost (jag hade cheddar)

Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjon. Dela och skär paprikan i småbitar. Fräs skinka, purjo och paprika i margarin tills purjon är mjuk. Rör ner örter och vitlök. (Jag hade inte så mycket färska örter hemma o bytte ut en del mot torkad timjan o Knorrs Italienska örter)

Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner skink- och purjoblandningen. Salta och peppra.
Fyll pajskalet och toppa med den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter (200 grader) tills pajen fått fin färg och stelnat.
Tänk på att purjolök lätt bränner vid, täck ev. pajen med aluminiumfolie mot slutet.

Servera med en blandad sallad!