tisdag 12 april 2011

Det är svårt att finna lycka...

inom sig, men omöjligt att finna den någon annanstans! Detta har Sebastian Chamfort, en fransk moralist och aforistiker, som levde på 1700-talet sagt, och det är nog sant!
Det är svårt att definiera lycka, eftersom det handlar om känsla och tanke och upplevs olika från individ till individ. Lyckan beskriver till exempel förmågan att kunna känna tacksamhet och trygghet i tillvaron och att kunna uppleva kärlek till livet och allt levande runtomkring dig.  Lycka handlar inte om vad man faktiskt har, utan om förmågan att kunna känna livets värde.
Många blandar nog ihop lycka med tillfredsställelse, som till exempel att få bekräftelse, status eller att ha pengar. Visst kan man dämpa sin olycka genom tillfällig tillfredsställelse, som att köpa materiella ting, trösta sig med mat, byta partner eller dränka sin sorg med alkohol. 
Lycka och tillfredställelse är två olika saker, där den senare alltid bara är en tillfällig känsla som bygger på beroende.
Det finns väl ingen människa som vill vara olycklig och alla har vi någon slags uppfattning om varför vi inte är lyckliga. Men, det handlar oftast om yttre behov som är otillfredsställda, som sagt, som brist på pengar, bekräftelse och status. Dessa behov har blivit en ersättning för vad vi egentligen behöver! Lycka!
Jag förväxlar definitivt dessa två begrepp med varandra, allt som oftast, när jag försöker få bekräftelse på att jag inte är en dålig människa och lika mycket när jag önskar att jag hade mer pengar, som jag väl felaktigt tror skulle kunna få mig att bli lycklig.
Jag tänker inte påstå att jag är olycklig, för visst känner jag tacksamhet till livet och allra mest över de fantastiska barn det givit mig, men saknar ändå något (någon?) för att känna den riktiga tryggheten i tillvaron.
.
Att bli lycklig är en möjlighet och en utmaning som erbjuds oss alla på exakt den nivå vi befinner oss i våra liv just nu. Nu  gäller det bara att anta utmaningen, men det är ingen dålig utmaning!
.