måndag 16 mars 2009

Sälen, vårtecken och citronkakor

Ännu en vecka med icke fulltalig familj har börjat!

Igår morse åkte Max med resten av 9:orna på Kubikskolan till Sälen. Det blev en tidig söndagmorgon för att göra matsäck och få ihop hans packning. Halv sex gick klockradion igång! Gäsp!
Han har längtat så och jag hoppas att han får en bra vecka!

Lördagen var fylld av vårkänslor! Så mycket så att jag till och med tyckte att det var ROLIGT att göra lite nytta i trädgården! Det handlar tyvärr inte om att ligga i framkant, utan mer om att ta igen det som man inte hade lust att göra i höstas. Å andra sidan ser man nu hur fint det blir!



Receptet ni får denna gång är på småkakor, som jag nästan aldrig bakar. Jag provade att göra Saltå Kvarns citronkakor och de blev faktiskt rätt knaprigt goda.

Egentligen ska de kavlas ut och tas ut med pepparkaksform, men jag hade inte riktigt tid till detta. Istället gjorde jag en rulle av degen och la den i frysen en stund och skar sen tunna skivor. Fungerade bra det med, verkar det som!


Saltå Kvarns citronkakor (35-40st)

125 g margarin
1,5 dl råsocker
1 msk grädde
3,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron
1 ägg till pensling
pärlsocker

Sätt ugnen på 175°.
Rör ihop smör och socker och tillsätt grädden.
Blanda ner mjöl och citronskal och knåda ihop degen.
Forma den till en boll och slå in den i plastfolie.
Låt degen vila i kylskåp en liten stund, så blir den lättare att kavla.
Dela sedan degen i två delar och kavla ut dem en i taget på mjölat bakbord.
Degen ska bli ½ cm tjock. Ta ut kakor med en pepparkaksform och lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper på. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda ca 15 minuter tills kakorna har fått fin färg.
Låt svalna på galler.
.
En skön och välgörande promenad i Råådalen hanns också med i lördags, med kameran i högsta hugg ena hållet och större fokus på tempo på vägen tillbaka! :-)
Några vårtecken: