onsdag 24 juni 2009

Lyxbiskvier och Midsommar

Att det var längesen ni fick något recept här beror inte på att vi inte lagar mat eller bakar, men det händer mycket annat i slutet på skolterminen och början på sommaren och dessutom vill jag gärna ha en bild på det ni får recept på... och då måste man ju komma ihåg att fotografera innan mer än hälften redan är uppätet!!

Midsommar firade vi som vanligt (det är mer än tio år i varje fall) i Skummeslövsstrand hos Tina och Thomas. Det är alltid lika trevligt, generöst och gott (på många sätt!!) att fira här!

Vi klarade oss faktiskt från regn ända fram till efter klockan ett på natten (tyvärr samtidigt som Pernilla och Tobbe skulle gå hem med två sovande barn) och hann med promenaden, som behövs pga allt ätande, fram till Skummeslövsgården och det traditionella firandet med dans runt stången och underhållning av "Tuta & Kör". Nuförtiden är det väl kiosken, som lockar barnen mer än dansen, men vi får väl vara glada att de följer med!


Två pojkar som varit i kiosken!


Vårt bidrag till maten på midsommarafton är fikat som ska klämmas in mellan en "utspädd" sillunch och kvällens grillning med efterföljande jordgubbar.

Jag har inte bakat biskvier på många år men när jag hittade detta receptet, på nätet, där smörkrämen var utbytt mot chokladtryffel så kändes det som om detta var en av sorterna vi skulle ha till kaffet denna eftermiddag. Det är lite pill, men det var värt det. Det blev ca 30 stycken, men med tanke på hur mäktiga de är så kan man gott göra dem mindre och istället lite fler.
----------------------------------------------------------
Lyxbiskvier med chokladtryffel

Ingredienser
200 g sötmandel
4 bittermandlar
3 1/4 dl florsocker
3 äggvitor

Chokladtryffel:
300 g ljus o/el mörk blockchoklad
50 g smör
1 ½ dl vispgrädde

Garnering:
250 g mörk blockchoklad
2 msk matolja


Gör så här:
1. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman den med siktat florsocker.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner det i mandelblandningen.
3. Klicka ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Platta till smeten lite. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter i 175°. Lossa kakorna medan de är varma och lägg dem med undersidan upp.
4. Skär chokladen i små bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och låt chokladen smälta.
5. Lägg smör och grädde i en annan kastrull och låt det koka upp och smöret smälta. Häll ner gräddblandningen under kraftig vispning i chokladen. Ställ tryffeln att tjockna.
6. Bred tryffeln toppigt på kakorna och ställ dem kallt minst 1 timme.
7. Dela chokladen till garneringen i mindre bitar och lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med matoljan. Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och låt chokladen smälta. Doppa hastigt den tryffelfyllda sidan av de kalla kakorna i chokladen så att den täcker tryffeln. Vrid kakorna så att överflödig choklad rinner av.
8. Ställ kakorna på papper och låt dem kallna. Förvara kakorna kallt.
------------------------------------------------------------


Fast vi nog inte var jättehungriga när det var dags att äta grillat så är det svårt att motstå denna favorit! Sockersaltad ryggbiff(?) grillad snabbt under extremt hög värme där hårtorken får hjälpa till är FANTASTISKT GOTT!! Alla äter med glupande hunger, stora som små!
.
Männen fick mer energi än kvinnorna och var riktigt flitiga på dansgolvet denna kväll!!
Tyvärr vågar jag inte visa denna dokumentation här!! ;-)


Lite bilder från midsommaraftonens grillning: