måndag 14 september 2009

Uppdateringsdags och ett försök att klamra sig fast i sommaren!?

Dagarna, veckorna och MÅNADERNA går utan att jag skriver här... Semestern är slut för längesen och vardagsrutinerna efter barnens sommarlov börjar så sakteliga sätta sig, även om det emellanåt känns som om man kämpar emot. Det vackra vädret har dessutom hjälpt en på den punkten... sommarkänslan har suttit i eller rättare sagt kom tillbaka.

Sommaren har bla innehållit en varm och skön vecka i Kroatien och för mig och Alice också en tågresa med Röda Korset till Verona, Solferino och Gardasjön i Italien. Bägge delar härliga upplevelser, men på olika sätt. Får "berätta" mer om detta vid annat tillfälle!

I helgen fick jag en känsla av att det blev höst, från lördagen till söndagen ändrade sig luften. I lördags spelade Wille match på Örbyvallen mot Glumslöv (De vann med 3-2! Spännande och skönt med vinst!) och det var verkligen VARMT, SOLIGT och dessutom i stort sett VINDSTILLA. Det kan jag lova att det inte alltid är på Örbyvallen, som ligger alldeles vid havet, strax söder om Råå. Fantastiskt läge men samtidigt rätt utsatt för vädret!

Igår, söndag, var helt plötsligt vädret betydligt kyligare och vår kära skånska vind var där igen. Det kändes definitivt som om hösten är på väg och vi får väl hoppas att den kan bjuda på lite sol och klara dagar ändå!
Barnens fritidsaktiviteter är igång och är ungefär de samma som i våras.

Max, som nu går första ring på Procivitas privata gymnasium, har fullt upp med skola och fotboll, även om han lyckats klämma in ett par golftävlingar på sensommaren.


Alice, som har börjat 6:an, har efter stor tvekan övertalats att spela cello även denna termin, men har hoppat av den orkester hon var med i då den inte gav henne något. Det är naturligtvis hästarna och ridningen som är det viktiga och roliga och hon fortsätter att rida två gånger i veckan. Klassens innebandytjejer, 'the GIGS', tränar igen, men gruppen har blivit betydligt mindre så vi får väl se hur länge det håller i sig. Alice skulle ju vilja SJUNGA (fast inte i kör), men det verkar svårt att hitta någon form av undervisning i sång. Den kommunala verksamheten tycker att man ska vara 13 år innan man kan ta sånglektioner!?

Wille går nu i 4:an och har fått en ny lärare. Han fortsätter med fotbollen, även om han inte är den störste entusiasten, men har lagt sin jiujitsu-karriär på hyllan och ska nu satsa på tennis! Vi får väl se hur intresset håller i sig! Vår yngste familjemedlem är inte känd för sin uthållighet eller så har han helt enkelt inte hittat sin "grej"!

Försöket jag gör för att klamra mig fast i sommaren blir genom att dela med mig av receptet på den goda


Jordgubbscheesecake på kladdkaksbotten som vi blev bjudna på hos Tina och Thomas vid midsommar och som sen blev Max's val av tårta till konfirmations- och födelsedagsfirandet.
Vi uteslöt passionsfrukterna och tyckte att det blev en härlig jordgubbssmak som smakade sommar.

Botten:
100 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg
Fyllning:
5 st. passionsfrukter
200 g Philadelphiaost, rumsvarm
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade jordgubbar

Garnering: Färska jordgubbar

Tillagning:
1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner det smälta smöret och äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter. Kakan stelnar ytterligare när den kallnar. Låt kakan kallna helt, men ta den inte ur formen.
4. Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa dem och sila genom en sil. Spara saften.
5. Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaft och jordgubbsmos.
6. Häll smeten över bottnen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Ta fram tårtan cirka 20 minuter innan servering och garnera med jordgubbar.