onsdag 19 januari 2011

Sidor saknades och det blev en hektisk onsdag kväll

Det var tur att jag jobbade hemifrån idag för annars hade jag nog inte riktigt fått ihop det idag. Jag gillar, och är fortfarande förvånad över det, Björn Ranelids "Kniven i hjärtat" och läste medan jag åt lunch här hemma i min ensamhet. Döm om min förvåning när jag kom til vänstersidan 144 och sidan slutade mitt i en mening och på nästa sida började ett nytt kapitel. Konfunderad insåg jag att det nya kapitlet var sidan 161! Besviken över att inte kunna läsa vidare började jag fundera på om jag ens skulle få en ny bok, för kvittot hade jag inte kvar (vem sparar kvitto på en pocketbok som man börjat läsa), men fick ju i varje fall prova. Tack och lov hade jag för en gångs skull inte köpt boken via nätet och direkt efter jobbet körde jag iväg på en icke inplanerad, och inte bra för kvällens logistik, tur till affären där jag köpt boken och de förstod min frustration och gav mig en ny. Jag är verkligen tacksam!Så nu ska jag snart lägga mig och läsa sidan 145 och framåt.


Som du nog förstår är inte denna bild på
Alice och Orchidé från idag, utan från i somras


Efter inskaffandet av ny bok blev det återigen dags att planera om kvällens middag och improvisera lite för att hinna bli klar till det var dags att transportera Alice och nyklippta vackra fullblodsdamen Orchidé till ridhuset för kvällens hopplektion. Det kändes skönt att det inte var en massa snö och is på vägen idag då jag fortfarande inte är något proffs på att köra hästtransport.
Det är tur att man behövs som banarbetare under hopplektionen annars hade det nog varit svårt att hålla värmen!



Tillbaka till den improviserande middagen som alla tre barnen gillade. Jag hade ett paket färsk Röd-pesto-marinerad kycklinglårfilé, 700g,  i kylen som gick ganska snabbt att steka. Strimlade 5 vårlökar och brynte med dem innan jag rörde i 1 burk av Arlas lätt crème fraiche parmesan och vitlök och spädde med ca 2 dl matlagningsgrädde. Kokade pasta skruvar under tiden och simsalabim stod maten på bordet och jag hann till och med äta tillsammans med barnen innan det bar iväg till stallet.

Äldste sonen fick ovanpå detta sin fotbollsträning tidigarelagd, vilket innebar mitt i hopplektionen, men kunde tack och lov själv ordna skjuts.

I morgon kväll är det dags för bokklubben Elvorna och det ska bli spännande att få höra vilken bok som värdinnan valt till oss!
Nu är det hög tid att lägga sig så att man hinner läsa några sidor innan klockan blir alldeles för mycket!

tisdag 18 januari 2011

Zumba var kul för tråkiga jag, som lagade strimlad skinka till middag

Det får bli ett kort inlägg i kväll eftersom klockan är mycket och jag är trött. Idag har jag varit på mitt första Zumba-pass, som jag inte hoppas var det sista. Det var kul och svettigt, men inte lika enkelt som jag hade föreställt mig. Förhoppningsvis kommer det att bli enklare att hänga med i svängarna och få till tex höftrullningarna bättre efter lite träning. 
Ett par bilder av amaryllisen idag.
Många blommor samtidigt nu,
men jag gillar de nyutslagna bäst
 På något sätt är det nog tur att jag i varje fall kommit igång med tränandet så att jag känner att jag gör NÅGOT eftersom jag känner mig tråkig och osocial i övrigt. Emellanåt tänker jag att jag måste hitta nya intressen, nya vänner och mer än en har frågat om jag inte börjat nätdejta, men jag är tydligen fortfarande inte där. Jag vet inte vem jag är längre då det känns som om jag forfarande är halv utan min äkta hälft. Ska man börja nätdejta måste man väl antagligen lägga upp någon slags profil och beskriva sig själv, vem man är och vad man har för intressen mm mm och jag har ingen aning om vad jag skulle skriva (måste väl låta lite tilltalande också!). Det skrämmer mig att tänka att jag inte vet vad jag vill och är intresserad av och kanske är jag en ganska tråkig slätstruken människa i varje fall just nu och jag får nog vara det ett tag till. Jag kan inte låtsas vara någon jag inte är och dessutom trivs jag inte med den jag ser ut att vara... hrmmm, detta lät lite flummigt och beror kanske, men inte helt säkert, på att jag är trött och tror inte att jag fortsätter mer på detta ämne.

Barnen fick äta middag utan mig, vilket i varje fall jag var besviken över. Jag kom igång lite sent med matlagandet och även om det var en snabbt lagad  'Strimlad skinka i lök' så gick det inte riktigt så fort som det behövdes. Jag fick sätta maten på bordet, säga varsågoda och sen åka. Maten verkar ha fallit barnen hyfsat i smaken och jag gillade det också, fast det var kanske inte så konstigt då jag var rätt hungrig när jag till slut kom hem, hade duschat och satte mig ner med en portion. Ursprunget till receptet är även denna gång från Arla.se, men justerades lite då jag ökade den total vätskemängden och bytte ut Arlas Cr Fraiche franska örter mot 'Creme Bonjour Cuisines Schalottenlök och Gräslök', vilket verkade fungera. 

STRIMLAD SKINKA I LÖK
4 port



500 g färsk skinka
1 purjolök, ca 150 g
2 rödlökar
1 köttbuljongtärning
2 dl crème bonjour cuisine Schalottenlök
1 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:

Skär köttet i strimlor. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär rödlöken i klyftor. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Gör ren pannan och fräs purjolök och rödlök och lägg över i grytan. Rör i buljongtärningen, cr bonjour schalottenlök, mjölk och grädde, salt och peppar. Låt koka ca 5 min under lock. Servera med nykokt potatis och sallad.  


måndag 17 januari 2011

En grå måndag men det finns "saker" som lyser upp!

Det har verkligen varit en seg och grå måndag - mörkt och ruggigt när jag körde till jobbet vid sju i morse, knappt halvljus på lunchen, som visserligen betydde en god tomat- och kycklingsoppa med basilika och gott sällskap av trevliga kollegan Mia, och ännu mörkare och dimmigare när jag körde hemåt vid halv sex. Det var till och med dimmigt inne i parkeringshuset!
Jag veckohandlade på väg hem och var därför inte hemma förrän strax innan sju, men möttes av ett upplyst hus och två barn, som strax blev tre och plötsligt kändes måndagen inte så grå och trist längre!
Eftersom klockan var mycket så fick middagen bli en snabb Spaghetti Carbonara från Arla.se (http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14900&startlink=dagensrec_7) fast jag fick använda bacontärningar istället för rökt fläsk. Det fick bli en vanlig grönsallad med gurka och tomat därtill.

SPAGHETTI CARBONARA
Ingredienser, 4 port:
300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk (alt bacon)
smör eller margarin
2 ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl  riven ost
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.

En annan sak som kan lysa upp ett kompakt mörker var brevet vi fick från Barnfonden. Förutom de 200:- vi betalar i månaden till vårt fadderbarn Kadiatou, en flicka på 11 år som bor i södra Mali så gav vi 300:- extra i höstas som var vår julklapp till familjen. För dessa pengar får familjen köpa vad de vill och nu har vi fått deras "redovisning".  Det känns bra att se hur mycket dessa 300:- räckte till:

Pojke från min resa till Mali med barnfonden för några år sedan

1 pullover for Kadiatou
1 pullover for Konimba
1 T-shirt
10 kg of rice
1 packet of magi cubs
4 soaps
3 loincloth (höftskynken)
2 pairs of shoes
2 kg of sugar
1 pair of sandals

Tyvärr har jag ingen bild på Kadiatou och just nu inte heller tillgång till mina bilder från byn där Kadiatou bor i sydvästra Mail.

söndag 16 januari 2011

Inga ridstövlar men kalas, träning, ishack, bröd och müsli

 Lördag förmiddag ägnades åt att försöka hitta nya ridstövlar till Alice, tyvärr utan framgång. De vi köpte innan jul är nu tillbakalämnade eftersom de var på gränsen till att redan var för små. Just nu känns det nästan omöjligt att hitta några som passar till hennes smala ben och inte lika små fötter... Fortsättning lär följa en annan helg när vi hittar någon ny ridsportbutik att besöka.

Sen eftermiddag begav vi oss en timme norrut för att fira brors-dotterns 5-årsdag! Helt otroligt att hon redan är fem och en av de bästa presenterna verkade vara läppglanset som hon fick, dvs det är inte alltid de största och dyraste presenterna som blir mest uppskattade.

Kalas brukar innebära mycket och god mat och detta var inget undantag. Vi bjöds på fantastiskt god lasagne och ett par goda sallader och dessutom baguette.
Jag var en av få, vilket innebar två andra plus en hund, som trotsade regnet och tog oss runt i två hala kvarter för att klara av att äta glass, frukt, maränger och chokladsås.

Det kändes om att flyta i en flod på vägen hem i regn och snösmältning och den känslan har funnits kvar idag.


Lite sovmorgon blev det på söndagmorgonen innan det bar iväg på en timmes Body Pump. Lika roligt, och kanske inte lika förvirrat, denna gång och en massa träningsvärk kommer jag säkert att få denna gång också. Ett nytt litet träningspass följde när jag kom hem - hacka lite av isen som har brett ut sig på garageuppfarten.


Lite av trädgården syns igen, men fortfarande rätt vitt!
 Eftermiddagen har ägnats åt lite av varje, bla bakat  "filmjölksbröd", som jag delat med mig av här tidigare (http://kajsapix.blogspot.com/2009/02/hembakt-brod-ar-gott.html)  fast denna gång använde jag yoghurt och fick improvisera lite då det visade sig att jag inte hade så mycket rågkross hemma och inte något vetekli alls. Det fick bli linfrö, ljusa psylliumfrö och pumpakärnor istället. Jag har även gjort en ny omgång av favoritmüslin (http://kajsapix.blogspot.com/2010/01/tror-jag-bara-kastar-mig-rakt-in-igen.html ) och  hunnit läsa några kapitel i "Kniven i hjärtat" och är positivt överraskad!

Amaryllis längst upp   och    längst ner