fredag 15 maj 2009

Våga vara förälder och Ostpaj med serranoskinka!


Har letat fram en bok som jag köpte för några år sedan när jag var på en föreläsning med Alf B Svensson i samma ämne som hans boks titel - "Våga vara förälder".

Det är inte enkelt att vara förälder, framförallt inte till en 15-åring just nu, men samtidigt är det ju fantastiskt. Problemet är att man emellanåt glömmer hur fantastiskt det är och boken ger lite inspiration för att orka och våga lite till, som tex vikten av att sätta gränser, men också vikten av ge sina barn självförtroende.

I boken, som är lättsam att läsa, finns också en del träffande bilder på situationer där man känner igen sig. :-)

I till exemplet kapitlet "Ska barn behöva hjälpa till?" säger föräldern till sonen, som med minst sagt bister min, plockar ur diskmasinen: "-det är nyttigt att hjälpa till och känna att man behövs" och sonen svarar "-jag har inga såna behov!!"

och så ännu ett recept som användes till tidigare nämnd buffé:

Ostpaj med soltorkad tomat och oliver

Ingredienser
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk timjan
2½ dl riven västerbotten- eller cheddarost
1 dl riven parmesanost
5 strimlade soltorkade tomater
1 msk pinjenötter

Garnering:
några svarta oliver
100 g serranoskinka
Färsk timjan

Gör så här:
Blanda samman pajdegen i en matberedare. Kavla ut och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader, 10 minuter.

Vispa ägg, grädde, mjölk, salt och timjan. Strö ost och tomater i pajskalet. Häll på äggstanningen. Grädda i 225 grader, ca 30 minuter.

Strö över pinjenötterna mot slutet av gräddningen. Garnera med oliver, serranoskinka och timjan.

onsdag 13 maj 2009

Först och främst Grattis till...


... barnens nästkusin Elin som blir 13 år idag den 13:e maj!
Tänk att nu är Elin tonåring!
Jag ska inte bli sentimental och skriva en massa om att "jag kommer ihåg när Elin var liten och..." och att "det känns som om det inte var så längesen", men visst är det så!!
Det är ju ofta genom barnen man inser och förstår att tiden faktiskt går och att det nog tyvärr inte bara är de som blir äldre utan även vi.


Vi tackar för ett trevligt kalas i lördags kväll! God mat och minst lika goda tårtor!
Rundpingis var ju ett populärt sätt för många att smälta allt det goda vi åt!

tisdag 12 maj 2009

Trevligt sätt att fira födelsedag!

I lördags firade en vän till oss att hon sällat sig till oss som blivit 40! Vi blev inbjudna till Champagne-brunch klockan 11 på förmiddagen!


Efter skålande i bubbel utomhus väntade en underbar brunch - tyvärr kan jag inte vidareförmedla den härliga lukten från bland annat de stora skålarna med jordgubbar. Jag får dela med mig av lite bildintryck istället!




Jordgubbar och champagne är gott, men här fanns MYCKET annat som inte heller kunde motstås.


Efter all denna goda mat och med fantastisk sjungande underhållning av jubilaren och tre manliga stämmor, som extra krydda, kom det MER att ÄTA!
Tårtor, vaniljhjärtan och Biscotti-skorpor och därtill kaffe!