lördag 21 augusti 2010

En dag i taget, blöt terräng och Plommonkaka!

Jag har i varje stund det rätt bra, men då gäller det att jag inte tänker för mycket varken framåt eller bakåt. Låter det knäppt? Antagligen! Det låter väl bra att leva i nuet men kanske lite för kortsiktigt för min vanliga smak? Jag vet inte om det har med mitt kontrollbehov att göra att jag inte vill och orkar tänka så långt framåt - jag vill ju inte och hoppas slippa att må och leva så här för all evighet, men kan samtidigt inte förstå hur det ska kunna bli bra, dvs jag har ingen kontroll och låter istället bli att grubbla för mycket på framtiden. Nu frågar du dig väl vem som har kontroll på sin framtid, men skillnaden är att jag inte planerar, drömmer och funderar, som jag tidigare gjort. Det blir mer en vecka i taget. Veckan med barnen - full rulle men får saker gjorda! Veckan utan barnen - jobbar mer och i övrigt totalt utan energi!
Att gräva ner sig i minnen gör en inte heller gladare just nu även om jag förhoppningsvis så småningom kommer att känna annorlunda.

Veckan har annars för mig varit fylld av alldeles för långa tågresor på trånga och försenade tåg. Undantaget var väl onsdagen då det fick bli bil till Malmö för att hinna hem till att följa med Alice som skulle till Annelöv för att träna terrängridning. Det blev en rätt blöt kväll - det regnade rätt bra efter hand.


På måndagen var Thom med Alice hos Optikern och fyra par glasögonbågar blev hemlånade för att prova, vänja sig och fundera på vilka som var minst fula! Enligt Alice passar hon inte i glasögon och alla är fula. Idag, lördag, har vi varit och lämnat tillbaka alla fyra och lånat hem fyra nya bågar! De känns bättre och vet inte om det har att göra med att det billigaste paret var 500:- dyrare än det dyraste paret av dem vi lämnade tillbaka. Hrmmm...
På måndag börjar Alice och Wille skolan. Alice börjar 7:an och ska nu åka tåg in till Helsingborg för att komma till sin nya skola. Jag tror faktiskt att hon längtar lite och är fylld av förväntningar. Jag hoppas att de infrias!
Wille fortsätter på samma skola som innan, nu i 5:an. Max ska börja 2:a ring på sin gymnasieskola i Helsingborg och börjar inte förrän på onsdag. Vilka stora fina barn jag har!

På lördageftermiddagen bestämde vi oss för att ta hand om lite av de plommon jag fått av Cecilia när jag hade mina bokklubbs-Elvor här i torsdags.
Vi gjorde därför en...

PLOMMONKAKA
1/2 kg plommon
3 msk socker
Kaksmet:
100g margarin
1 1/2 dl socker
rivet skal av en lime
1 ägg
1 msk kaffegrädde
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Lägg plommonhalvornamed snittytan neråt på en tallrik med ca 3 msk socker. Låt plommonen ligga en stund och dra åt sig sockret. Lägg dem sedan i en smord form, tex en pajform.

2. Rör rumsvarmt margarin och socker poröst. Tillsätt det rivna limeskalet och ägget under omrörning.

3. Blanda i grädden och mjölet som först blandats med bakpulvret. Bred smeten jämnt över plommonen.

4. Grädda på näst nedersta falsen i 175 grader, ca 30 minuter tills kakan fått vacker färg. Låt kakan svalna före serveringen. Vaniljglass är gott till! (Vaniljsås eller vispgrädde funkar också bra att servera till)

söndag 15 augusti 2010

Första jobbveckan efter semestern överlevd

Jag fasade för att börja jobba igen, men på något sätt vänjer man sig rätt fort. Det tråkiga är väl att det känns lite som om hösten infinner sig när sommarsemestern är slut.

Jag har försökt att ställa in mig på att det blir långa tuffa dagar framöver och fick nog en hyfsad mjukstart. Att pendla till Köpenhamn varje dag innebär minst sagt lite för långa dagar hemifrån i mitt tycke och mjukstarten bestod i att jag bara behövde åka till Danmark två dagar första veckan. De övriga tre räckte det att jag åkte till Malmö, vilket innebär "endast" 11 1/2 timme hemifrån när jag nuförtiden försöker ta mig med tåg fram och tillbaka.

Till Köpenhamn är det ca 31/2 timme per dag som ägnas åt tågåkande. Jag ska vara glad att jag är på Post DK som är granne med hovedbangården och att jag inte måste ta mig vidare härifrån utan bara har fem minuter till fots!

Eftersom barnen har varit hos Thom denna veckan har det inte hänt så mycket mer än jobb och tråkiga vardagsmåsten. Jag har i varje fall lyckats komma iväg på ett par löprundor denna veckan som var längre än 5 km och 6,7 km verkar fungera! Det känns ju bra även om rundorna har varit rätt långsamma. Konditionen är INTE densamma som förra året vid den här tiden.

I torsdags kväll satt jag och tittade när fick Alice en privatlektion i dressyr av Anna-Katarina som känner Orchidé väl eftersom hon är ägaren. Jag tror att Alice tyckte det var bra och jag tror att hon sov gott efteråt för det var nog rätt tufft, men det har hon inget emot.

Alice tog i fredags morse tåget till Malmö för att tillbringa dagen med MIN fina kusin Anna på Malmö City Horse Show! www.malmo.se/mchs

Det var Anna som frågade och jag vet inte vem som blev gladast av det, jag eller Alice! Alice var inte hemma förrän vid halv åtta och hon hade haft en riktigt härlig dag lät det som! 13-åringar vill inte alltid berätta så mycket och ibland känns det som om ju fler frågor man ställer desto mindre svar får man! *suck* - jag fick alltså inte reda på så mycket men lite har jag hört om hopptävling och roliga frågor från Anna, Leksandsknäcke, tipspromenad där hjälp av Anna och en kompis till henne med Malmökunskaper resulterade i vinst av ridspö, god langos, Erik dök upp... inser nu att jag faktiskt har fått höra en hel del! :-)

På fredagkvällen fick jag njuta goda kantarelltoasts och te hos vännen Eva. De smakade fantastiskt och med lite vin till "efterrätt" blev klockan helt plötsligt halv tre! Att lördagen kändes trist berodde inte på vinet och sömnbrist utan på det allt regn som ÖSTE ner mer och mer. Jag är glad att jag inte har någon källare att oroa mig för med sånt väder.
I lördags kväll körde jag Max och tre av hans kompisar in till stan och Filmstaden. De visste inte riktigt vad de skulle se men hade några alternativ. Jag måste säga att jag uppskattar när barnens kompisar så trevligt tackar för skjutsen flera gånger när man släpper av dem. :-)

Max meddelade efteråt att de såg 'The Expandables" med bla Sylveter Stallone och Bruce Willis. De tyckte att den var bra, men jag som inte går så ofta på bio hade nog valt att se en annan. (http://expendablesthemovie.com/) Den handlar om legoknektar som ska störta en hänsynslös diktator i öriket Vilena...

Söndagen har bland annat bjudit på växlande molnighet och kvavt, trädgårdsarbete, garderobsrensning, hästkörning till varmt ridhus och påbörjad målning av friggeboden (det sista var Max förtjänst).
I morgon kommer barnen till mig igen. Det är deras sista sommarlovsvecka och det är synd att man måste jobba långa dagar men jag hoppas att de får sköna dagar ändå som väl antagligen innebär sovmorgnar, hästar, fotboll, golf och shopping och Malmöfestival. Inte allt för alla och jag tror att de flesta vet vilka aktiviteter som tillhör vem.
Några bilder från mina och Willes dagar på Legoland:

Efter Piratskeppet var de minst sagt blöta, men hade nog gärna åkt fler gånger, vilket de gjorde nästa dag i regnkläder!
.

De tre pojkarna Wille, Christoffer och Axel provade nog det mesta!

Flickorna Elin och Cassandra gillade bla 'Grodan'!


Här åker pojkarna 'Kolmasken'! Vet inte om det är andra eller tredje gången!