måndag 21 mars 2011

Tuppkaka, Rödhake och Impulskontroll


Wille strör över lite flagad mandel
innan han ställer in kakan i ugnen
Jag gillar periodvis att skriva Att-göra-listor, men de har en tendens till att bli många och långa och inte riktigt betas av i samma takt som de fylls på och därför blir en källa till stress och ibland nästan som någon slags bevis på ett misslyckande. Jag tror att jag istället ska börja göra (även) Har-gjort-listor! För visst gör man ju en massa saker, även om de kanske inte ingår i något direkt 'projekt', som tex renovering av ett rum eller löpande underhåll av huset utan istället är en del av familjevardagen och ínte att förringa bla vad gäller tidsåtgång eller viktighet i umgänget med barnen!
Jag glömde att dela med mig av receptet på kakan som Wille och jag bakade i lördags, 'GeijerskaTuppkakan'. Oerhört lättbakad och barnen brukar kalla den för en kladdkaka utan kakao, tack vare att det inte är något bakpulver i kakan och därför är lite seg eller kladdig.







Jag fotograferade av receptet som jag skrev av för längesen, antagligen från mammas receptpärm: (max 25 min i ugnen)




Lite då och då när jag har tid mellan mina två bokklubbars böcker så läser jag Jo Nesbøs böcker om polisen Harry Hole. Jag har nu kommit till den tredje boken som heter 'Rödhake' och hitintills läst ca 150 sidor. Jag kan inte påstå att jag fastnade från första sidan och är inte ens ordentligt fast ens nu, men eftersom jag gillat de andra två böckerna ('Fladdermusmannen' och 'Kackerlackorna') och anar en viss potential så fortsätter jag naturligtvis. Om boken:
I Oslos nynazistiska kretsar styrs verksamheten med järnhand av någon med kodnamnet Prinsen. Harry Hole misstänker att denne Prinsen finns inom Oslopolisen. Misstankarna bekräftas då hans närmaste kollega mördas.
Under utredningens gång upptäcks en oväntad koppling till ett mörkt kapitel i landets historia, den grupp av norska frontmän som kämpade på Hitlers sida under andra världskriget. Allt tyder på att en av dem är tillbaka, som återuppstånden från de döda, för att hämnas. Denne vålnad skördar offer efter offer i ett helt lamslaget Oslo. Och detta är bara början, för allt tyder på att mördaren kommer att fullborda sitt blodiga verk den 17 maj...

Jag hoppas att Rödhake tar fart NU, eftersom jag snart behöver börja på 'Sarahs nyckel', som kom med posten idag och vi ska läsa i 'Elvorna'.

Jag träffar för tillfället varannan vecka en KBT-psykolog en halvtimme, som går väldigt fort, och ibland  när jag går därifrån undrar jag om det ger något, men jag inser allt eftersom veckorna går att det behöver sjunka in och bearbetas och att det ger mig meningsfulla tankar som jag tar med mig och har användning av.
Idag pratade vi 'impulskontroll'! Något jag definitivt behöver jobba med när jag tex skruvar upp mina förväntningar, som inte alltid kan infrias till fullo och jag då blir besviken eller stressad. Jag ska göra denna 'läxa' ordentligt! Mest för min egen skull, då min negativa impusivitet efteråt gör mig besviken på mig själv,  men också för barnens skull!
Färdig Tuppkaka!


söndag 20 mars 2011

Sol och soffa! Äntligen!

Helgen har, som vanligt, gått alldeles fort! Barnen 'flyttade' till mig i fredags och det var en bra början på helgen även om det tog lite tid att få alla samlade till den kvällens tacos. :-)

Lördagen ägnade jag mest åt min taxirörelse. Vi hade visserligen en hyfsat lugn morgon med nästan gemensam frukost (den snart 17-årige sonen klarar man inte att vänta in till frukostbordet), men snart var det dags att köra en förkyld Wille till hans tennislektion. Jag passade på att ta mig en liten långsam löprunda på drygt 5 km. Härligt att titta ut över havet när man springer och  när det dessutom inte blåser så mycket.
Jag hann se lite av Willes lektion och han börjar få kraft i sina slag. Riktigt snyggt spelat!
Vi skyndade oss hem eftersom Max behövde bli körd till sin samling för fotbollmatch och när han var lämnad i grannbyn så var det bara att vända hem igen, dra på sig lite varma kläder utanpå löparkläderna och köra ner till stallet, där Alice gjort i ordning Orchidé. Vi lastade Orchidé och åkte iväg till ridhuset och tack och lov var det den här gången inte så kallt att vänta där medan Alicer red,. En kanpp timme senare var det dags att köra tillbaka till stallet, koppla av transporten och släppa ut Orchidé och hennes kompis Molle i hagen igen och sedan köra Alice tillbaka till ridklubben där hon skulle på möte med ungdomssektionen.

Klockan var nu över tre och DEN lunchen smakade rätt bra som jag fick äta i ett varmt och soligt uterum! Mer och mer börjar det verkligen kännas att våren nog faktiskt kommer i år också!

Jag och Wille (mest Wille) bakade sedan en kaka! Dags att lära Wille hur ugnen fungerar och han tyckte nog att det var lite läskigt!

Idag har solen fårr kämpa lite mer för att komma fram, men fåglarna har kvittrat helt hysteriskt! Härligt!
Jag lyckades få med mig pojkarna till EM Möbler på eftermiddagen, medan Alice var på en 2-timmars härlig uteritt med två andra hästar (och ryttare!).
Vi skulle egentligen bara kolla in en soffa jag tittat själv på en gång tidigare, men nu är den beställd! 8 veckor har vi nu på oss att ha ett rum färdigt att ställa den i! Det borde väl få lite fart på mig!?