tisdag 5 april 2011

Päron och pumpafrö till tisdagskvällens lax i balsamicosås

Blåsippan ute i trädgården står! Niger och säger att
nu är det vår!
En ganska grå och regnig vårdag... Min planerade löprunda fick ställas in med några dåliga ursäkter om för dåligt väder, en häst som behövde rastas och ändrad träningstid för äldste sonens fotbollslag, som tydligen började grästräning idag. Han menade efteråt att där inte var mycket gräs kvar på planen när deras träning var slut och att jag nu i skrivande stund inte gått och lagt mig än beror på att jag sitter och väntar på att tvättmaskinen med de lerigt stinkande träningskläderna ska vara klara. (Hon som normalt sett sköter tvätten fick gå och lägga sig, eftersom hon är yngre.)
Det känns som om det nog kunde väntat någon vecka med gräspremiären?!

Det är ju inte helt ovanligt att jag inte gjort någon veckomatsedel  eller ens samma morgon hunnit tänka ut vad vi ska äta på kvällen och så var det idag. Jag hade visserligen tänkt så långt som att vi skulle använda laxfilé som jag hade i frysen och på lunchen letade jag fram följande recept på arlas hemsida och det blev faktiskt uppskattat av både mig och barnen, även om där var någon som la päronbitarna åt sidan. Lättlagat, vilket är viktigt när man inte har så mycket tid på sig att få maten klar!
(Jag tyckte att såsen blev lite för salt och kommer nog att minska mängden kycklingfond nästa gång.)

Jag gjorde nästan 1 1/2 sats av såsen  och det var
tur då den var populär!
Lax med balsamicosås och päron
4 port
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Sås:
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
½ tsk japansk soja
1 tsk oregano
½ msk majsstärkelse

1 dl pumpakärnor
2 päron
2 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 dl hackad gräslök


Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Lägg laxen i en ugnssäker form. Salta och peppra. Blanda samman grädde, vinäger, fond, soja, oregano och majsstärkelse. Häll det i formen och strö pumpakärnor på laxen. Stek i övre delen av ugnen ca 15 min. Dela päronen i bitar och ta bort kärnorna. Stek päronen i smör-&rapsolja i en stekpanna och lägg dem i formen. Strö över gräslök.
Servera med ugnsstekt potatis.

måndag 4 april 2011

Gillar jämna måndagar!

Den mörkaste pensé jag hittade fick kontrastera mot vitt!
Måndagar jämna veckor känner jag att jag lever igen för det är då barnen flyttar till mig! När jag skriver 'lever' menar jag (mest) i betydelsen 'lever upp' för det är så skönt när de fyller huset med sina röster, deras halvtama protester när jag ber om hjälp, ljud från datorer, musik med tung bas,  fotbollsljud från Fifa, en sjungande eller nynnande Alice och emellanåt en Wille som tränar på sina trummor. Faktiskt gillar jag allt detta (förutom protesterna)! :-)
Den vecka som just varit utan barn har i och för sig varit en av de bättre... jag har kunnat uppskatta egentiden, fått en del gjort och dessutom kunnat ta mig tid till att läsa och lyckades till och med ta initiavet till en lunch på stan med en vän, som jag inte träffat på ett tag. Trevligt att ses igen och vad fort tiden gick!
Jag vet inte varför det är så svårt att bli färdig att ta kontakt med tidigare vänner och att träffa dem, men tror fortfarande att det har att göra med att jag är så rädd att tränga mig på och att någon ska säga 'ja' för att de tycker synd om mig... jag vet att det troligen inte skulle vara så i de flesta fall, men det är den bästa och kanske mest ologiska förklaring jag har... hrmmm.

Igår avslutade jag i varje fall andra rollningen av väggarna i TV-rummet och var sedan och köpte den första 10-liters burken med den vita brutna nyansen. Jag hoppas att det räcker med ett tredje varv, men vi får väl se.

Jag hann under söndagseftermiddagen också med att se nästan hela den andra halvleken av matchen där Max stod i mål. Det var oerhört längesen jag visade mig på någon av Max fotbollsmatcher, vilket är ett av mina dåliga samveten. Max såg rätt förvånad ut när han fick syn på mig när jag parkerade och steg ur bilen. :-) Jag hoppas och tror faktiskt att han uppskattade att jag dök upp, även om det inte var från matchstart.