tisdag 19 april 2011

"På andra sidan solen"...

av Maria Ernestam är nu utläst! Lite delade känslor om boken. Jag tyckte nog egentligen att den var rätt bra, men kände emellanåt en sådan aversion mot en person i boken och att ingen sa ifrån, vilket antagligen berodde på rädsla, och detta satte igång tankar och gav mig definitivt inga positiva vibbar. Novellerna, som var insprängda i boken och var helt andra historier, mestadels från Kina, var intressanta, men blev inte varje gång ett välkommet avbrott, även om de delvis, men inte riktigt, band ihop de två parallella historierna i boken. Boken handlar om kärlek och svek, lögner och sorg och samtidigt om ett livsöde långt tidigare i inbördeskrigets Kina. Jag tyckte om boken, men inte lika mycket som Ernestams "Alltid hos dig"!

Nu har jag precis börjat läsa "Norwegian Wood" av den japanske författaren Haruki Murakami. Han är en av dagens mest omtalade och hyllade författare, med böcker som bla "Kafka på stranden", "Fågeln som vrider upp världen" och den som nog är mest personlig av dem, "Vad jag pratar om när jag pratar löpning", där han utgår från långdistanslöpningen, som till stor del kommit att forma hans tillvaro genom sin märkliga blandning av målsättning, medvetenhet och monotoni. "Norwegian Wood" är en av mina bokklubbsböcker och enligt boken baksida ska det vara  en "kärlekshistoria som är intensiv på ett lågmält sätt, på en gång erotisk och oskuldsfull, lika självklar och komplicerad som kärleken själv". Jag får återkomma med vad jag tyckte!

Sista tulpanerna för denna vår har nu vissnat??
Både igår och idag har jag jobbat hemifrån och det är extra skönt när nu äntligen vårvärmen har kommit. Det är tex underbart att kunna ta en paus med en kopp kaffe ute på altanen och lapa sol några minuter, att hinna hänga ut tvätten på lunchen för sol- och vindtorkning och att höra fåglarnas nästan hysteriska kvittrande genom den öppna altandörren medan man jobbar och inte minst att få vara i närheten av barnen när de har påsklov. Visserligen är de inte hemma så mycket och jag är glad att de är ute, men jag får ju dela några minuter med dem när de så småningom stiger upp framåt förmiddagen och äter frukost och när de då och då mellanlandar hemma för att bland annat äta något. :-)

Det härliga vädret gör det roligare att röra på sig utomhus och idag har vi varit i gång alla fyra, nästan samtidigt. Alice har ridit i flera timmar, Max har spelat fotbollsmatch och medan Wille tränade golf så gav jag mig ut på 40 minuters löpning i det underbara vädret. Det var första gången i år med trekvarts-byxor och linne! Fler sådana kvällar ser jag fram emot.

Nu önskar jag alla inkusive mig själv God Sömn!        

söndag 17 april 2011

"Nödvändigheter" och Nöjen med Broccoli och Valnötter som avslutning

Jag har målat TV-rummet för tredje gången (nu återstår det bara en!) och lagt några timmar i trädgården och det var väl detta som var "növändigheterna"! Grenar och ris från eken är nu bortforslade (inte min förtjänst) och jag har städat upp resterna. Lavendelhäcken är helt nerklippt och rabatten rensad och fick till slut ett nytt lager täckbark, som jag hoppas ska göra att jag slipper lägga några längre stunder där i sommar. Jag befarar att en del av rosorna inte klarat vintern, men avvaktar och håller tummarna ett tag till. Det har blivit ett par rundor till trädgårdsbutiken under helgen och bla gödsel mot mossa är införskaffat till min mossmatta som jag ska försöka göra till gräsmatta. Detta borde väl redan vara gjort, men det är som det är..

Nu till nöjena! :-) Jag sprang drygt 7,5 km, vilket är den längsta rundan hitintills i år och på länge. Det gick som vanligt i ganska långsamt tempo, men det kändes bra och dessutom som om jag hade orkat längre och därför känner jag mig nöjd. 
På lördagkvällen bjöds jag på god mat och trevligt sällskap hemma hos A-K. Vi var tre från början och vid kaffet helt plötsligt fem. När den goda desserten med lemoncurd och granatäpple dukades fram var vi fyra och vid 12 var vi tre och rätt snart endast två.
Helt plötsligt var klockan tre! Söndagstidningen hade kommit när vi la oss, men vad gör väl det när man får prata med någon som får en att må bra!
Jag bjöds på supergod frukost, som jag stod mig på hela dagen. Vid lunchtid var jag hemma och  hamnade, efter att ha konstaterat att huset stod ordentligt kvar efter äldste sonens grill- och TV-kväll med kompisarna, i rabatterna!
Att laga mat till bara sig själv är inte roligt och ibland blir det rätt 'andefattigt'. I kväll däremot bestämde jag mig för att unna mig lite lyx på solokvist! Jag hittade detta recept i 'Leilas Middagstips', som var i MIN smak:

Pasta Med Rostad Broccoli, Ädelost Och Valnötter
1 portion
1 1/2 dl pasta
1/2 broccoliknippe
1 msk olivolja
flingsalt
1 bit Kvibille ädelost
2 msk valnötter, grovhackade
olivolja
svartpeppar från kvarn


1. Koka pastan i saltat vatten och sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva broccolin i skivor, blanda med olivolja och salt.
3. Rosta broccolin i ugne, ca 10 minuter tills den fåtrt gyllene färg.
4. Blanda nykokt pasta med broccoli och hyvlad ädelost, toppa med valnötter och olivolja.. Krydda med peppar.