tisdag 10 mars 2009

Ni får en paj istället för kyckling!

Egentligen hade jag tänkt att ge er receptet på den kycklingrätt vi åt till middag i kväll, men så kom jag på att det faktiskt var så gott att jag nog kunde bjuda er på det någon gång, och därför delar jag inte med mig av det riktigt än! :-)

Som kompensation får ni istället receptet på en paj som vi hade för ett tag sedan och som inte var så tokig den heller. Receptet kommer ursprungligen från ICAs Buffé nr 5, 2005, men jag har gjort lite justeringar. (bla en annan pajdeg)

ÖRT- och VITLÖKSPAJ med SKINKA
Börja med pajdegen:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 krm salt
150 g kylskåpskallt margarin el smör
2 msk iskallt vatten

Blanda i en matberedare mjöl, salt och margarin, som skurits i små kuber. Tillsätt det riktigt kalla vattnet och stanna maskinen så fort degen nästan format sig till en boll. Tryck samman degen och lägg i en plastpåse och lägg i kylen minst en timme.
Kavla eller tryck därefter ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:
200 g rökt skivad skinka
1 stor purjolök
1 röd paprika
1 msk margarin till stekning
ev. 1 dl finhackade färska örter,
tex basilika och timjan
2-3 pressade vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1 dl riven smakrik ost (jag hade cheddar)

Strimla skinkan. Dela, skölj och strimla purjon. Dela och skär paprikan i småbitar. Fräs skinka, purjo och paprika i margarin tills purjon är mjuk. Rör ner örter och vitlök. (Jag hade inte så mycket färska örter hemma o bytte ut en del mot torkad timjan o Knorrs Italienska örter)

Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner skink- och purjoblandningen. Salta och peppra.
Fyll pajskalet och toppa med den rivna osten.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter (200 grader) tills pajen fått fin färg och stelnat.
Tänk på att purjolök lätt bränner vid, täck ev. pajen med aluminiumfolie mot slutet.

Servera med en blandad sallad!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar